FNV Overheid: Overleg prepensioen brandweer wordt spoedig hervat

FNV Overheid gaat na 11 weken actievoeren samen met de overige vakbonden en werkgevers in de Brandweerkamer binnenkort weer onderhandelen over het prepensioen. Dit heeft FNV Overheid vrijdag bekendgemaakt.
Afgelopen maandag hebben alle betrokken partijen het gepresenteerde rapport van verkenner Kees Vendrik positief ontvangen. 'Het rapport biedt voldoende aanknopingspunten om het overleg te hervatten', zegt Bert de Haas, onderhandelaar FNV Overheid.
'Sinds 27 juni zijn de brandweerlieden in actie, nadat de onderhandelingen na ruim een jaar waren stukgelopen. Dankzij vele publieksvriendelijke acties en de inzet van veel brandweermedewerkers, hebben we nu bereikt dat er geen enkel punt uit onze inzet onbespreekbaar is voor de werkgevers.'
Geen luxe, maar noodzaak
Jacco Lijffijt, brandweerman in Utrecht en FNV-lid is blij dat het overleg wordt hervat. 'We wachten inmiddels al meer dan een jaar op een fatsoenlijke aanpassing van de regeling voor ons prepensioen. We hebben een fysiek én mentaal zwaar beroep. We staan 24/7 klaar en stellen ons leven in de waagschaal voor anderen'.
'Om ons werk professioneel en veilig te kunnen blijven doen, is het niet verantwoord om dit tot op hoge leeftijd te blijven doen. Daarnaast is bewezen dat brandweermensen een kortere levensverwachting hebben. Eerder stoppen met werken is daarom voor ons geen luxe, maar een noodzaak', aldus Lijffijt.
Acties gaan vooralsnog door
Nadat afgelopen dagen de achterbannen van beide partijen zich ook positief hebben geschaard achter het rapport van de verkenner, willen bonden en werkgevers zo snel mogelijk weer aan tafel.
De bonden hebben aangegeven door te gaan met acties zolang er nog geen resultaat is bereikt. Maar de acties zullen niet verharden, zolang de werkgevers niet korten. Zowel werkgevers als bonden garanderen dat de veiligheid van burgers en brandweerpersoneel voorop blijft staan.
Reparatie van de huidige prepensioenregeling
In 2006 is de overgangsregeling FLO (Functioneel Leeftijdsontslag) ingevoerd, waardoor brandweermedewerkers vanwege hun zware beroep eerder kunnen stoppen met werken tegen gedeeltelijke doorbetaling van hun loon. Sinds de invoering van de regeling is de wet- en regelgeving inmiddels zo vaak veranderd dat het niet meer uitvoerbaar is, met nadelige gevolgen voor het inkomensniveau. De Haas: 'Voor sommige brandweermedewerkers betekent het zelfs een inkomen op haast bijstandsniveau, doordat ze met een enorm pensioen- en AOW-gat zitten. Daarom is een reparatie van de regeling hard nodig.'