Nederland met 100 militairen op nieuwe missie in Afghanistan

Het kabinet overweegt om vanaf 2015 ongeveer honderd militairen naar Afghanistan te sturen om daar politie en leger op te leiden.
Westerse landen, waaronder Nederland, bereiden een nieuwe militaire missie in Afghanistan voor om te voorkomen dat het land net als Irak ten prooi valt aan islamitische extremisten. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van bronnen in Den Haag en op het NAVO-hoofdkantoor in Brussel. De 100 Nederlandse militairen die Nederland naar Afghanistan zou sturen, gaan onderdeel uitmaken van de NAVO-missie Resolute Support. Een missie die in totaal uit 12.500 man zal bestaan. Met de missie wil de NAVO voorkomen dat islamitische extremisten de macht overnemen, als de 50.000 man tellende ISAF-missie aan het eind van het jaar helemaal is vertrokken.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten hebben het operationele plan van de hoogste NAVO-generaal al binnen, zo schrijft de Volkskrant. Een militaire bron van de NAVO laat de krant weten: 'Er is afgelopen week in Nederland heel druk gesproken over de aard en omvang van deze missie.' Minister Timmersmans van Buitenlandse Zaken zal deze week in Brussel met zijn collega's vergaderen over het operationeel plan. Volgens de krant gaan de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken mogelijk deze week al akkoord met het plan voor de missie. Volgens een bron bij de NAVO heeft minister Timmermans nog geen besluit genomen. Op 9 juli wil de het bondgenootschap de knoop doorhakken.
De missie moet ervoor zorgen dat de Taliban niet verder oprukken in Afghanistan. Volgens het plan zullen de Verenigde Staten maximaal 9.800 militairen voor de misssie inzetten. Ze leveren daarmee het grootste deel van de 12.500 benodigde manschappen. Volgens de krant gaan de Nederlanders politie en leger trainen in de noordelijk gelegen stad Mazar-i-Sharif. De Nederlandse militairen zullen gestationeerd worden op de Duitse legerbasis. De Duitsers, die 600 tot 800 militairen zouden hebben toegezegd, gaan zorgen voor de bescherming van de Nederlanders.
Voorwaarde voor het doorgaan van de missie is de ondertekening van een veiligheidspact door de nieuwe Afghaanse president. Daarin staat dat NAVO-militairen die de wet overtreden niet in Afghanistan berecht zullen worden.
De vertrekkende president Karzai weigerde daarmee in te stemmen. De twee presidentskandidaten die nog in de race zijn, Abdullah Abdullah en Ahraf Gani, hebben al toegezegd dat ze het pact zullen steunen.
De ISAF-troepenmacht van de NAVO, nu nog met 50.000 manschappen aanwezig, zal dit najaar uit Afghanistan vertrekken.